Nationalparkzentrum

Architecture

There was an EU-wide architectural competition for the Hohe Tauern National Park Center in Mittersill. The concept submitted by Thomas Forsthuber and Christoph Scheithauer from Salzburg was chosen as the winner. The architect duo is essentially oriented to 3 parameters:

  • The human being is at the center of the architectural visions. The physicality and from it derived scale are indispensable conditions.
  • The contextual reference to the landscape, building tradition, history and culture are decisive guidelines.
  • A dynamic model of society: architecture therefore exhibits moving processes in the concrete and symbolic.

Concept

  • Transformation of the landscape: water, rocks and glaciers.
  • The base zone of the visitor center is a discovery area.
  • The „stilts“ form small spaces that pierce up to the visitor center and are used as light wells.
  • The physicality is mainly enhanced by the specific view management and the spiral routing.
This website uses cookies to provide you with a more responsive and personalized service. By using this site you agree to our use of cookies.» more information